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OTR TAX RULING 2005-01 
 

Subject:  Same-Sex Filing Status 
 
 
 
 Advice has been requested as to whether a married couple, under the 
circumstances described below, can file a Form D-40 return either on a joint or married 
filing combined-separate basis for District of Columbia (“District”) income tax purposes. 
 

FACTS 
 

A same-sex couple was married under the laws of another state.  The couple 
qualifies as a resident of the District for income tax purposes. 

 
ISSUE 

 
The specific issue is whether a couple (either heterosexual or same-sex), under 

existing District income tax law, is permitted to file a joint or combined-separate income 
tax return in the District where such couple did not or could not file a joint income tax 
return with the Internal Revenue Service (“IRS”). 

 
CONCLUSION 

 
As discussed below, because a same-sex couple cannot file a joint return for 

Federal income tax purposes, that couple cannot file a joint return or a combined-separate 
return for District income tax purposes.  In addition, a heterosexual couple that does not 
elect to file a joint return for Federal tax purposes cannot file jointly or combined-
separately for District purposes. 

 
LEGAL ANALYSIS 

 
 

A.     Requirement for Filing at the Federal Level 
 

The District of Columbia Income and Franchise Tax Act of 1947 (“Revenue 
Act”), Pub. L. No. 80-195, 61 Stat. 328 (1947), is the act that established the District’s 
current system of taxing income.  The purpose of that Revenue Act, in part, was to bring 
the District’s taxing structure more in line with the Internal Revenue Code (“IRC”).  S. 
REP. NO. 80-280, at 2 (1947).  The Revenue Act required all single individuals and all 
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individuals who are married and not living together to file individual returns, provided 
their gross income exceeded $1,000.  Revenue Act, tit. V, sec. 2(a)(1).  Although the 
Revenue Act as originally enacted contained no provision specifically authorizing the 
filing of joint returns, the personal exemption provisions explicitly, and the return-filing-
requirement provisions implicitly, of that act acknowledged that a husband and wife 
living together could file a joint return.  Revenue Act, tit. V, sec. 2(a)(2), (4),  tit. VI, sec. 
2(b) 

 
Between 1947 and 1982 the Congress and then the Council made amendments to 

the District’s income tax return filing requirements, personal exemptions, and tax rates 
that continued to acknowledge that a husband and wife could file a joint return.  For 
example, section 106 of the Individuals, Estates, and Trusts Federal Conformity Tax Act, 
D.C. Law 4-118, effective June 11, 1982, 29 D.C. Reg. 1770, involved return filing 
requirements for a married individual living with a spouse in the District filing either 
jointly or separately. 

 
In 1983, the Council enacted the District of Columbia Income and Franchise Tax 

Conformity Act of 1983 (“1983 Conformity Act”).  D.C. Law 5-32, effective October 8,  
1983, 30 D.C. Reg. 4013.  The 1983 Conformity Act added, in part, a subsection (e) to 
title V, section 1, of the Revenue Act (codified at D.C. Official Code § 47-1805.01(e)).  
The subsection reads as follows: 
 

(e) Requirement to file joint federal returns. — Whenever a 
taxpayer is required by the Internal Revenue Code of 1986 
to file a joint income tax return with his or her spouse in 
order to qualify for a tax benefit under the Internal Revenue 
Code of 1986, the taxpayer and spouse shall file either a 
joint return or separate returns on a combined individual 
form prescribed by the Mayor in order to qualify for a 
similar benefit afforded under this chapter. 

 
Emphasis added. 
 

Subsection (e) was one of a number of “technical amendments to clarify or 
correct elements of the District’s income and franchise tax.”  D.C. Council Rep., Bill 5-
103, District of Columbia Income and Franchise Tax Conformity Act of 1983, at 4 
(1983).  The subsection explicitly authorizes the filing of a District joint income tax 
return and conditions that filing on whether a taxpayer and spouse had filed a joint 
Federal income tax return.  In addition, this subsection allows a taxpayer and spouse to 
file separate returns on a combined individual form (“combined-separate return”), 
provided they also filed a joint Federal return.  In this regard, the legislative history states 
that the 1983 Conformity Act “[a]dds a new subsection which allows a husband and wife 
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to file a combined-separate District income tax return in order to qualify for benefits 
normally available only when filing joint Federal and District returns.”  Id.  Emphasis 
added. 
 

After the enactment of the 1983 Conformity Act, the Department of Finance and 
Revenue, the Office of Tax and Revenue (“OTR’s”) predecessor, interpreted D.C. 
Official Code § 47-1805.01(e) to require the filing of a joint Federal return as a pre-
condition to filing a joint return or a combined-separate return for District income tax 
purposes.  This interpretation reflects OTR’s long-standing position and administrative 
practice.  

 
 

B. Federal Conformity 
 

The Defense of Marriage Act, Pub. L. No. 104-199, 110 Stat. 2419 (1996) 
(“DOMA”) was signed into law on September 21, 1996.  Section 3 of DOMA provides 
definitions of the terms “marriage” and “spouse” and the meaning of “husband and wife,” 
applicable to any Act of Congress.  Section 3 has been codified at 1 USC § 7 (2003) as a 
general rule of construction.1  Since the IRC consists of Acts of Congress, DOMA’s 
definitions apply.  Specifically, section 3 of DOMA states that: 
 

In determining the meaning of any Act of Congress, or of 
any ruling, regulation, or interpretation of the various 
administrative bureaus and agencies of the United States, 
the word ‘marriage’ means only a legal union between one 
man and one woman as husband and wife, and the word 
‘spouse’ refers only to a person of the opposite sex who is a 
husband or a wife. 

 
  Prior to DOMA, the IRS generally relied solely on state law for purposes of 
determining if a couple were married for Federal income tax purposes.  Rev. Rul. 58-66, 
1958-1 C.B. 60 (involving common-law marriages).  Congress enacted DOMA to limit 
which marriages can be recognized for purposes of Federal law, and DOMA’s restrictive 
language and clarifications are applicable to the IRC.  See H. Rep. No. 104-664, at 30-31 
(1996). 
 

Based upon DOMA’s definitions of marriage and spouse, the IRS has ruled that a 
same-sex domestic partner is not a spouse of an employee for purposes of the IRC.  E.g., 
PLR 9850011 (1998).  That ruling concerned the proper Federal income tax treatment of 
                                                           
1 This ruling addresses DOMA’s definitions of “marriage” and “spouse” and its meaning of “husband and 
wife” as applied to the IRC and does not provide advice on any of DOMA’s other applications. 
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providing health benefits to same-sex domestic partners of employees who qualified for 
such benefits under certain health plans.2 
 

Pursuant to D.C. Official Code § 47-1805.01(e), a couple may not file a District 
joint or combined-separate income tax return unless the couple filed a joint Federal 
income tax return and that couple was eligible to file such a return.  IRC § 6013, which is 
contained in an Act of Congress, provides that only a husband and wife can file a joint 
Federal income tax return.  That section variously refers to a husband and wife as a 
“spouse” or a “surviving spouse.”  IRC §6013(d)(2) further indicates that in order for a 
couple to retain their status as husband and wife for joint return purposes, they must be 
legally married.   
 

Because DOMA provides that in any Act of Congress referring to a marriage, 
including a Federal tax statute, that the husband is a man, the wife is a woman, and a 
spouse is a person of the opposite sex who is a husband or wife, only a married, 
heterosexual couple may file a joint Federal income tax return.  A married same-sex 
couple may therefore not file a joint Federal  income tax return.  
 

District income tax law provides for automatic Federal conformity.  Thus, under 
automatic Federal conformity, whenever Congress amends a provision of the IRC that is 
cited in a District income tax law, the District law is automatically amended to 
incorporate the revised provision of the IRC unless the Council legislates a rejection of 
that revision.  D.C. Official Code §§ 47-1801.04(28A), 1816.03(a).    

 
Accordingly, it is concluded that because a married, same-sex couple may not file 

jointly for Federal tax purposes, the couple cannot file a joint or combined-separate 
income tax return under the District’s income tax laws.  OTR believes this conclusion 
will not change even if the District recognizes the validity of an out-of-state marriage 
involving a same-sex couple.  The eligibility to file such returns depends on meeting 
Federal requirements for filing a joint return, not whether the District recognizes the 
couple as legally married.  In addition, if a heterosexual couple fails to file a joint return 
for federal income tax purposes, it cannot file jointly or combined-separately for District 
income tax purposes. 
 
 
 
 

                                                           
2 Although the IRS position is that a private letter ruling can only be relied on by the taxpayer to whom the 
ruling was  issued, the ruling nonetheless suggests that the IRS will interpret any Federal income tax statute 
that refers to “marriage,” “spouse,” or  “husband and wife” pursuant to DOMA. 


